KitokiaMedicina.lt
» » Paprastasis putinas liaudies medicinoje
» » Paprastasis putinas liaudies medicinoje

    Paprastasis putinas liaudies medicinoje


    Putino žievės ir vaisių vartojimas medicinoje
    Putinų žievės preparatai didina gimdos raumenų tonusą, vartojami ginekologijoje kraujavimams stabdyti. Putinų žievė vartojama kaip raminamasis, karščiavimą mažinantis, antimikrobinis vaistas; žievės nuoviru skalaujama burna esant gleivinės uždegimui.

    Vaisiai vartojami kaip vitamininė žaliava; vaisių raugai veikia sutraukiančiai, organinės rūgštys didina skrandžio sulčių rūgštingumą, o karčiosios - stimuliuoja virškinimo organų sekreciją. Be to, skatina šlapimo išsiskyrimą. Jos mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl tinka diebetikams. Vaisiai įeina į vitamininių arbatų sudėtį, nes yra daug vitamino C.

    putinas, sveikata, liaudies medicina, receptai


    Liaudies medicinoje
    Putino žiedų ir vaisių bei liepos žiedų antpilas geriamas nuo kosulio ir užkimimo. Nuoviru skalaujama burna sergant gleivinės uždegimu, juo gydomi išbėrimai ir diatezė. Uogų nuoviras su medumi tinka nuo viršutinių kvėpavimo takų, kepenų ligų, plaučių uždegimo, geltos. Praskiestomis sultimis, kaip dezinfekuojamąja priemone, plaunamos pūlinės žaizdos. Šviežiomis sultimis valoma veido oda, gydomi spuogai.

    Sergant nervų sistemos ligomis
    3 šaukštus džiovintų paprastojo putino uogų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens, valandą palaukti, perkošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100 ml) 4 kartus per dieną.
    Sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas

    Imti 2 šaukštus putino uogų, jas sutrinti, užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens. Palaikyti 4 val., kad pritrauktų, nukošti ir gerti po 100 ml 3-4 kartus per dieną.

    Sergant gerklės ligomis
    2 šaukštus paprastojo putino uogų užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens. 2 val. šiltai palaikyti, perkošti ir gerti šiltą po 1/2 stiklinės (100 ml) 2 kartus per dieną su medumi.
    Nuo kepenų ligų

    Sutrinti su cukrumi paprastojo putino uogas ir atskiesti vandeniu (šaukštas uogų ir stiklinė virinto vandens). Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

    Sergant bronchitu
    3 šaukštus paprastojo putino uogų sutrinti, sumaišyti su 3 šaukštais medaus ir užpilti litru vandens. Pavirti 10min, nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100ml) keletą kartų per dieną šiltą.

    Maistui
    Putino vaisiai- vitaminingas dietinis produktas, maisto papildas. Iš jų verdamas kisielius, spaudžiamos sultys; gaminamas marmeladas, vynas, likeriai, antpilai. Vaisiai rūgštoki, valgomi troškinti ir vartojami kulinarijoje.

    Putino vaisių sultys
    Putinų vaisiai skinami po pirmųjų šalnų, pašalinami vaiskočiai, nuplaunama šaltu vandeniu. Emaliuotame inde vaisius užpilti vandeniu, kad juos apsemtų, kaitinti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Išspaustas sultis palikti nusistoti 2-3 val. Po to į jas įberti cukraus (1l/125g), pašildyti, kol ištirps. Sultis perkošti, užvirti, supilstyti į sterilius stiklainius ar butelius, uždaryti dangteliais, ataušinti.


    Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne. Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis!





    Taipat skaitykite
  • Ąžuolo Žievės Gydomosios Savybės – Mūsų Sveikatai
  • Priešnavikiniai Augalai: Puikūs Pagalbininkai Kovojant Su Vėžiu
  • Perskaitę daugiau niekada neišmesite apelsino žievės!
  • 32 anginos gydymo būdai
  • Dantų apnašos išnyks po 5 minučių!

Paprastasis putinas liaudies medicinoje


Putino žievės ir vaisių vartojimas medicinoje
Putinų žievės preparatai didina gimdos raumenų tonusą, vartojami ginekologijoje kraujavimams stabdyti. Putinų žievė vartojama kaip raminamasis, karščiavimą mažinantis, antimikrobinis vaistas; žievės nuoviru skalaujama burna esant gleivinės uždegimui.

Vaisiai vartojami kaip vitamininė žaliava; vaisių raugai veikia sutraukiančiai, organinės rūgštys didina skrandžio sulčių rūgštingumą, o karčiosios - stimuliuoja virškinimo organų sekreciją. Be to, skatina šlapimo išsiskyrimą. Jos mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl tinka diebetikams. Vaisiai įeina į vitamininių arbatų sudėtį, nes yra daug vitamino C.

putinas, sveikata, liaudies medicina, receptai


Liaudies medicinoje
Putino žiedų ir vaisių bei liepos žiedų antpilas geriamas nuo kosulio ir užkimimo. Nuoviru skalaujama burna sergant gleivinės uždegimu, juo gydomi išbėrimai ir diatezė. Uogų nuoviras su medumi tinka nuo viršutinių kvėpavimo takų, kepenų ligų, plaučių uždegimo, geltos. Praskiestomis sultimis, kaip dezinfekuojamąja priemone, plaunamos pūlinės žaizdos. Šviežiomis sultimis valoma veido oda, gydomi spuogai.

Sergant nervų sistemos ligomis
3 šaukštus džiovintų paprastojo putino uogų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens, valandą palaukti, perkošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100 ml) 4 kartus per dieną.
Sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas

Imti 2 šaukštus putino uogų, jas sutrinti, užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens. Palaikyti 4 val., kad pritrauktų, nukošti ir gerti po 100 ml 3-4 kartus per dieną.

Sergant gerklės ligomis
2 šaukštus paprastojo putino uogų užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens. 2 val. šiltai palaikyti, perkošti ir gerti šiltą po 1/2 stiklinės (100 ml) 2 kartus per dieną su medumi.
Nuo kepenų ligų

Sutrinti su cukrumi paprastojo putino uogas ir atskiesti vandeniu (šaukštas uogų ir stiklinė virinto vandens). Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

Sergant bronchitu
3 šaukštus paprastojo putino uogų sutrinti, sumaišyti su 3 šaukštais medaus ir užpilti litru vandens. Pavirti 10min, nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100ml) keletą kartų per dieną šiltą.

Maistui
Putino vaisiai- vitaminingas dietinis produktas, maisto papildas. Iš jų verdamas kisielius, spaudžiamos sultys; gaminamas marmeladas, vynas, likeriai, antpilai. Vaisiai rūgštoki, valgomi troškinti ir vartojami kulinarijoje.

Putino vaisių sultys
Putinų vaisiai skinami po pirmųjų šalnų, pašalinami vaiskočiai, nuplaunama šaltu vandeniu. Emaliuotame inde vaisius užpilti vandeniu, kad juos apsemtų, kaitinti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Išspaustas sultis palikti nusistoti 2-3 val. Po to į jas įberti cukraus (1l/125g), pašildyti, kol ištirps. Sultis perkošti, užvirti, supilstyti į sterilius stiklainius ar butelius, uždaryti dangteliais, ataušinti.


Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne. Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis!





Taipat skaitykite
  • Ąžuolo Žievės Gydomosios Savybės – Mūsų Sveikatai
  • Priešnavikiniai Augalai: Puikūs Pagalbininkai Kovojant Su Vėžiu
  • Perskaitę daugiau niekada neišmesite apelsino žievės!
  • 32 anginos gydymo būdai
  • Dantų apnašos išnyks po 5 minučių!