KitokiaMedicina.lt
» » Dilgėlė padeda atgauti jėgas
» » Dilgėlė padeda atgauti jėgas

    Dilgėlė padeda atgauti jėgas



    Dilgėlės vienas naudingiausių mūsų krašto laukinių augalų. Jų lapuose gausu angliavandenių, baltymų ir riebalų, todėl jos maistingesnės ir vertingesnės už daugumą daržovių.
    Dilgelė
    Kaloringumu dilgėlės prilygsta bulvėms, yra dvigubai maistingesnės už morkas ir beveik trigubai – už špinatus. Be to, dilgėlių lapuose ir jaunuose ūgliuose gausu įvairių vitaminų (ypač C, K ir E), šarminių mineralinių medžiagų, dėl to dilgėlės ypač naudingos žmonėms, kuriems tenka laikytis tausojamosios dietos.

    Dilgėles galima pradėti valgyti anksti pavasarį, kai labiausiai trūksta šviežio vitaminingo maisto. Maistui dilgėles paruošti gana nesudėtinga. Gerai nuplautus lapus reikia 1–4 minutes pavirti truputyje vandens, tada išgriebti ir aštriu peiliu sukapoti arba sumalti mėsmale.

    Gauta žalia masė puikiai tinka sriuboms, troškiniams, virtinių įdarui, maltinukams, lietiniams, apkepams, omletui ir netgi duonos tešlai. Vandenį, kuriame buvo apverdamos dilgėlės, taip pat rekomenduojama suvartoti, nes jame lieka ištirpusių daug mineralinių medžiagų (ypač vynuogių cukraus ir vitamino C).

    Liaudies medicinos žinovai dilgėlių lapų užpilu slopina uždegimus, stabdo kraujavimą, skatina ląstelių atsinaujinimą, didina bendrą organizmo atsparumą ir normalizuoja medžiagų apykaitą.
    Norint namuose pasigaminti tokio užpilo, reikia 10 gramų (du pilnus didelius šaukštus) džiovintų smulkintų dilgėlių lapų suberti į termosą, užplikyti 200 mililitrų verdančio vandens, termosą užkimšti ir palikti vienai valandai, kad prisitrauktų. Šį užpilą rekomenduojama gerti po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Beje, reikia atkreipti dėmesį, kad šitaip gydantis didėja kraujo krešumas (norint išvengti trombų susidarymo, patariama dilgėlių nevartoti žmonėms, kurių kraujo krešumas padidėjęs).

    Dilgėlių lapų arbata padeda atsikosėti, gerai išvalo žarnyną: išstumia jame užsigulėjusius nesuvirškinto maisto likučius. Dilgėlių šaknų arbata gydoma vandenligė ir šalinami iš organizmo šlakai. Dilgėlėse esančios veikliosios medžiagos gerina kraujo sudėtį.


    Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne. Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis!





    Taipat skaitykite
  • Gegužio Dilgėlės Išgelbės Nuo Kulno Skausmo
  • Tu – Burtininkė, Dilgėle! Išgelbėjai Nuo Radiacijos ir Gūžio!
  • Piktžolė, kuri daro stebuklus!
  • Šis augalas gali išgydyti ir atstatyti jūsų ląsteles nuo kojų iki galvos, kovoja su anemija, diabetu, artritu, apsaugo kepenis ir daugiau
  • Gegužės mėnesio vitaminai

Dilgėlė padeda atgauti jėgas



Dilgėlės vienas naudingiausių mūsų krašto laukinių augalų. Jų lapuose gausu angliavandenių, baltymų ir riebalų, todėl jos maistingesnės ir vertingesnės už daugumą daržovių.
Dilgelė
Kaloringumu dilgėlės prilygsta bulvėms, yra dvigubai maistingesnės už morkas ir beveik trigubai – už špinatus. Be to, dilgėlių lapuose ir jaunuose ūgliuose gausu įvairių vitaminų (ypač C, K ir E), šarminių mineralinių medžiagų, dėl to dilgėlės ypač naudingos žmonėms, kuriems tenka laikytis tausojamosios dietos.

Dilgėles galima pradėti valgyti anksti pavasarį, kai labiausiai trūksta šviežio vitaminingo maisto. Maistui dilgėles paruošti gana nesudėtinga. Gerai nuplautus lapus reikia 1–4 minutes pavirti truputyje vandens, tada išgriebti ir aštriu peiliu sukapoti arba sumalti mėsmale.

Gauta žalia masė puikiai tinka sriuboms, troškiniams, virtinių įdarui, maltinukams, lietiniams, apkepams, omletui ir netgi duonos tešlai. Vandenį, kuriame buvo apverdamos dilgėlės, taip pat rekomenduojama suvartoti, nes jame lieka ištirpusių daug mineralinių medžiagų (ypač vynuogių cukraus ir vitamino C).

Liaudies medicinos žinovai dilgėlių lapų užpilu slopina uždegimus, stabdo kraujavimą, skatina ląstelių atsinaujinimą, didina bendrą organizmo atsparumą ir normalizuoja medžiagų apykaitą.
Norint namuose pasigaminti tokio užpilo, reikia 10 gramų (du pilnus didelius šaukštus) džiovintų smulkintų dilgėlių lapų suberti į termosą, užplikyti 200 mililitrų verdančio vandens, termosą užkimšti ir palikti vienai valandai, kad prisitrauktų. Šį užpilą rekomenduojama gerti po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Beje, reikia atkreipti dėmesį, kad šitaip gydantis didėja kraujo krešumas (norint išvengti trombų susidarymo, patariama dilgėlių nevartoti žmonėms, kurių kraujo krešumas padidėjęs).

Dilgėlių lapų arbata padeda atsikosėti, gerai išvalo žarnyną: išstumia jame užsigulėjusius nesuvirškinto maisto likučius. Dilgėlių šaknų arbata gydoma vandenligė ir šalinami iš organizmo šlakai. Dilgėlėse esančios veikliosios medžiagos gerina kraujo sudėtį.


Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne. Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis!





Taipat skaitykite
  • Gegužio Dilgėlės Išgelbės Nuo Kulno Skausmo
  • Tu – Burtininkė, Dilgėle! Išgelbėjai Nuo Radiacijos ir Gūžio!
  • Piktžolė, kuri daro stebuklus!
  • Šis augalas gali išgydyti ir atstatyti jūsų ląsteles nuo kojų iki galvos, kovoja su anemija, diabetu, artritu, apsaugo kepenis ir daugiau
  • Gegužės mėnesio vitaminai